In Sint Agatha staat het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Regisseur Daan Jongbloed (o.a. “Boer Peer”) woonde in de zomer van 2018 bij de Kruisheren in Sint Agatha, waar hij filmde voor De Serie. “Ik heb mijn eigen kamertje gekregen en probeer mee te leven in het ritme van de dag.”

Net als bij Boer Peer legde Jongbloed een manier van leven vast die aan het verdwijnen is. Na bijna 650 jaar lijkt het einde hier nabij. Er leven nu nog maar zes paters. Dicht op de huid observeerde hij het dagelijks leven van deze kleine gemeenschap. In intieme en ontwapende interviews vertelden de Kruisheren over hun beleving van het teruggetrokken en celibataire kloosterleven. Ze deelden hun worstelingen en twijfels, over hun liefde voor God en het gemis van de liefde. “Ik heb bewondering voor deze kloosterlingen, dat ze me zo dicht bij hebben laten komen en zo kwetsbaar en open durfden te zijn.”

De Kruisheren van Sint Agatha werd in 2018 opgenomen in het tv-programma Goud van Brabant, bekijk de afleveringen op ons Youtube-kanaal. Later in het jaar zal de volledige documentaire over de Kruisheren te zien zijn. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Kijk dan op Facebook.

Daan Jongbloed

In 2013 studeerde Daan Jongbloed (1984) af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, als documentaire regisseur. Vanaf zijn studie werkte hij als documentairemaker, editor en cameraman bij Van Osch Films. Zijn documentaire “Boer Peer”, waar hij 8 jaar lang de teruggetrokken Peer Smulders filmde, trok ruim 10.000 mensen naar de bioscoop en won meerdere Awards. Met “de Kruisheren van Sint Agatha” wil hij opnieuw een bijzonder verhaal delen.

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief